Salla Savolainen: Sinisen Kärpäsen sirkus – puupiirroksia kuvakirjoista 2.-25.5.2019

Galleria Framillessa on toukokuun ajan esillä kuvittaja Salla Savolaisen näyttely, jossa on esillä 30 värikästä puupiirrosta. Teokset ovat kuvituksia kahdesta kirjasta: Sinisen Kärpäsen sirkus (2010, Otava) ja Siiran sirkusmatka (2017, Otava). Kirjojen tekstit ovat kirjailija Reeta Niemelän.

Näyttelyssä olevien kuvien lähtökohta on kirjojen teksteissä, joten niitä ei ole alun perin tarkoitettu itsenäisiksi taideteoksiksi. Kuvien tekemisessä on otettu huomioon tekstin vaatima tila ja paikka kirjassa, sekä tarinan jatkumo. Niemelän tekstit ovat kielellisesti leikkisiä, hauskoja ja välillä jopa absurdeja. Kun ne yhdistyvät Savolaisen mielikuvitukseen, tuloksena on syntynyt ötököitä, joilla on karismaattiset persoonat, omat ilmeet ja eleet. Värejä on käytetty monipuolisesti ja ne toistuvat hehkuvan lämpiminä, kuitenkin maanläheisinä. Kuvia voi tutkia pitkään ja niitä voi täydentää omalla mielikuvituksella. Näyttelyssä on myös mukana kuvituksia, jotka eivät ole taittovaiheessa päätyneet kumpaankaan kirjaan.

”Kuvituskuva tehdään jonkun toisen ajatusten pohjalta. Joskus tunnelma, hetki tai hahmo on helppoa tavoittaa, joskus se vaatii pitkänkin pohtimisen ja monta yritystä. Hyönteiskuvien taustaksi tutkin ja piirsin myös ihan oikeita hyönteisiä mikroskoopin avulla. Valmiissa puupiirroksissa nämä tuskin enää näkyvät ja tulokset ovat silkkaa mielikuvitusta.” toteaa Salla.

Lypsymatkalla

Puupiirrostekniikka on vaativa laji ja sillä on saatu aikaan rosoinen ja aiheeseen sopiva luonnonmukainen jälki. ”Pääsin tekemään puupiirroksia, kun olin 80-90-lukujen taitteessa opiskelemassa Taideteollisessa korkeakoulussa. Tekniikan fyysisyys ja yllätyksellisyys ihastuttivat, mutta tekeminen ei ollut helppoa. Se vaatii kärsivällisyyttä ja tarkkuutta, joista itse asiassa kumpikaan ei ole ihan parhaita puoliani. Ehkäpä juuri siksi tekniikka kiinnostaa minua niin paljon.” kertoo Salla.

Näyttelyä voi suositella erityisesti päiväkoti- ja koululaisryhmille. Galleriassa voi pötkähtää lattialle makoilemaan ja lueskella Kärpäsen ja Siiran seikkailuista. Lisäksi voi tutustua puupiirrostekniikan työvälineisiin ja tehdä ötököihin liittyviä tehtäviä.

Vihreänpullea metsän kirva

Savolainen (s. 1962) on kiitetty ja palkittu kuvittaja, jonka kuvituksia on ollut esillä kymmenissä näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hän valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta 1994. Savolainen tunnetaan erityisesti lastenkirjakuvituksista, mutta hän on tehnyt myös lukuisia oppikirja- ja lehtikuvituksia.

Savolainen on julkaissut omia kuvakirjoja, ja niiden lisäksi hän on tehnyt kuvituksen lähes 50 teokseen. Hän on kuvittanut mm. Sinikka ja Tiina Nopolan, Riina Katajavuoren ja Tapani Baggen lastenkirjoja. Yhteistyössä kirjailija Reetta Niemelän kanssa on syntynyt Tikkumäki-sarja, johon kuuluu sekä kuvakirjoja että lastenromaaneja. Tänä keväänä Savolainen kuvittaa uutta Heinähattu ja Vilttitossu -kirjaa. Samalla hän suunnittelee uutta kolmen kuvakirjan sarjaa, jonka hän aikoo myös kirjoittaa itse.

Näyttely on avoinna liikkeen aukioloaikoina ke-pe klo 10-17 ja la 10-13.

Tervetuloa ötököiden maailmaan!