Inari Krohn: Lähellä 12.9.-6.10.2018

Galleria Framillessa avataan 12.9. Inari Krohnin näyttely Lähellä. Näyttely koostuu perinteisistä grafiikan vedoksista, joissa tekniikkana on käytetty viivasyövytystä ja puupiirrosta.
”Teokseni kuvaavat kokemustani luonnosta, jossa ihminen on yhteydessä luonnon tapahtumiin, vuodenaikoihin ja muutokseen, joka on elämässä jatkuvasti käynnissä. Pienet yksityiskohdat voivat merkitä suuria asioita, joissa muutos näyttäytyy. Tutkin ja katselen ympärilläni olevaa luontoa ja elämän monimuotoisuutta, joka kaikkialla on läsnä. Linnut, hyönteiset ja kasvit ovat aina ihmetykseni aiheita. Metsä ja puut kertovat minulle luonnon viisaudesta. Pienten yksityiskohtien kautta haluan tutkia suurempia kokonaisuuksia.”
Krohn käyttää teoksissa perinteisiä taidegrafiikan tekniikoita, viivasyövytystä ja puupiirrosta. ”Yhdistän värillisen puupiirroksen tummaan viivasyövytykseen chine collée-menetelmällä, jossa ohuelle paperille vedostettu puupiirros liimataan painoprässin puristuksessa viivasyövytykseen. Tällöin saan vedokseen mukaan värin.”
Puupiirros on perinteinen japanilainen vesiväripuupiirros, jossa läpikuultava väri maalataan tai harjataan kaiverretulle puulaatalle. Jokainen vedos on hieman erilainen, koska puupiirros lähenee maalausta, väri voi vaihdella ja tummuusarvotkin muuttuvat jonkin verran. Jokainen teos on yksilö. Puupiirroksessa taiteilija käyttää käsintehtyjä nepalilaisia tai japanilaisia papereita. Tekniikassa kiehtoo piirtämisen ja maalauksen yhdistäminen, viiva yhdistyy väriin.
”Luonnon kokemukseen liittyy aina tulkinta, teos on kokemuksen ilmaus, jossa havainto on lähtökohta. Havainto työstetään vähitellen työprosessin kautta lopulliseksi kuvaksi. Kuvien kautta Krohn ottaa epäsuorasti kantaa meitä kaikkia koskettavaan muutokseen, jossa luonnon tasapaino on uhattuna.”
Inari Krohn (s. 1945) on vihtiläinen taidemaalari ja –graafikko, joka on palkittu mm. Pro Finlandia -mitalilla. Krohn on osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin sekä kotimaassa että ulkomailla. Lisäksi hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyjä. Krohn on vaikuttanut suomalaiseen taidekenttään opettamalla taidegrafiikkaa mm. Kuvataideakatemiassa.
Näyttelyssä on myynnissä myös julkaisu Lähellä ja kaukana, joka liittyy Riihimäen taidemuseossa esillä olleeseen retrospektiiviseen näyttelyyn (2016-2017). Teos on runsaasti kuvitettu ja kertoo Inari Krohnin taiteesta ja elämästä.